Kamuda Terfi Etme Şartları

Kamuda yükselme için aranan şartlardan biride KPSS sınavından en az 70 puan almak idi.Resmi Gazete de yayımlanan haberde KPSS puanının 70 ten 60 a düşürülmesi hükmü yer almaktadır.

Bu da kamuda terfi etmek isteyen memurların işlerini bir nebze kolaylaştırmıştır.




Kamuda Ünvan Değişikli ve Görevde Yükselme Yönetmeliği İçin Tıklayınız



Hizmet süresi şartı;

Kurumlar, görevde yükselme suretiyle atanacak personel için bulunduğu kurumda veya diğer kurumlarda alt görevlerde çalışmış olma şartı ve süresi arar. Bu sürelerin en az altı ayının atamanın yapılacağı kurumda geçmiş olması gerekir.

Disiplin Şartı

Kurumlar, atama yapacakları kadrolar için başvuranlarda aranacak disiplin şartlarını çıkaracakları özel yönetmeliklerinde belirler.

Sınav şartı

Şube müdürü, müdür ve bunlarla aynı düzeydeki görevlere görevde yükselme suretiyle atanacakların yazılı ve sözlü sınavda;
Diğer görevlere görevde yükselme suretiyle atanacak personelin ise yazılı sınavda başarılı olmaları gerekir.
Duyuru ve başvuru

Görevde yükselme suretiyle atama yapılacak kadro veya pozisyonlar yazılı sınavlardan önce duyurulur. Kurumların personel işlerinden sorumlu birimlerine yapılan başvurular incelenerek, aranan şartları taşıyanlar kurumlarca resmi internet sitelerinde ilan edilir.Yazılı sınav, bu sınava ilişkin konu başlıklarına duyuruda yer verilmek suretiyle, mahalli idareler için İçişleri Bakanlığınca, yükseköğretim üst kuruluşları ile yükseköğretim kurumları için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca olmak üzere, ilgili kurumlarca belirlenecek konularda yapılır.

Sözlü sınav

Şube müdürü, müdür ve bunlarla aynı düzeydeki diğer görevlere atanacaklardan yazılı sınavda en yüksek puan alan adaydan başlamak üzere ilan edilen kadro veya pozisyon sayısının beş katına kadar aday sözlü sınava alınır.

İlgili personel, sınav kurulunun her bir üyesi tarafından;

Sınav konularına ilişkin bilgi düzeyi,
Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü,
Liyakati, temsil kabiliyeti, tutum ve davranışlarının göreve uygunluğu,
Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı,
Genel kültürü ve genel yeteneği,
Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı,
esas alınarak yüz tam puan üzerinden değerlendirilir. Her üyenin vermiş olduğu puanların aritmetik ortalaması alınarak personelin sözlü sınav puanı tespit edilir. Sözlü sınavda yüz üzerinden en az yetmiş puan alanlar başarılı sayılır.

Başarı Sıralaması

Görevde yükselme suretiyle ilan edilen boş kadro veya pozisyon sayısı kadar atama yapılmasında başarı puanı esas alınır. Başarı puanlarının eşit olması hâlinde, sırasıyla;

Hizmet süresi fazla olanlara,
Daha üst öğrenimi bitirmiş olanlara,
Üst öğrenim mezuniyet notu yüksek olanlara,
öncelik verilmek suretiyle, en yüksek puandan başlamak üzere başarı sıralaması belirlenir.



Memurların Öğrenimlerine Göre Giriş Derece ve Kademeleri

1’inci Derece ve 1. Kademeye gelebilmesi için 4 yıllık Lisans bir memurun 24 yıl geçmesi gerekmektedir.




68. maddenin B fıkrasında ise torba kadro adı verilen özel bir, derece yükselmesinin tarifi yapılmaktadır. Buna göre, Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı hariç 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolara, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilmektedir.

1.-2.-3. ve 4. dereceli kadrolara memurlukta torba kadro adı verilmektedir. 657 sayılı devlet memurları kanunu’nun 68. maddesinin B fıkrasına göre;

4 yıllık lisans mezunları 8 yıl ve üzeri hizmet süresiyle 3. ve 4. derece kadrolara,

4 yıllık lisans mezunları 10 yıl ve üzeri hizmet süresiyle 1. ve 2. derece kadrolara atanabilmektedir. 2 yıllık önlisans mezunları için bu sürelere 2 yıl daha eklenmektedir.

Torba kadrolara yapılacak olan atamalar kazanılmış hak teşkil etmemektedir ve bu kadrolara atama yapılıp yapılmaması idarenin takdirindedir.

Daha düşük bir derecelerde olup, torba kadrolara atanan memurların maaşlarında önemli ölçüde artış olmaktadır ve bu nedenle torba kadrolara atanma konusunda memurlar istekli olmaktadır. Ayrıca 1.-2.-3. derece kadrolarda olan memurlar yeşil pasaport alabildiklerinden, memurların torba kadrolara atanmaları kendilerine önemli fırsatlar sağlamaktadır.

Daha düşük bir derece-kademede olan Eğitim Öğretim Hizmetleri sınıfı ile Sağlık Hizmetleri sınıfındaki personeller torba kadrolara atanamamaktadır. Örneğin bir öğretmen veya bir hemşire kendi kadro-derecesi gelinceye kadar torba kadrolara atanamamaktadır. Torba kadrolara atama genellikle genel idare hizmetleri sınıfında uygulanmaktadır.

657’ye göre bazı alanlardan mezuniyeti olanlara ek 1 derece verilerek memuriyete 1 derece yukarıdan başlamaları sağlanmaktadır. Mühendisler, mimarlar, teknik öğretmenler, biyologlar örnek olarak gösterilebilir.

Derece yükselmelerinde ve kademe ilerlemelerinde onay merci:

Madde 66 – (Mülga: 13/22011-6111/117 md.) Kadrosuzluk sebebiyle derece yükselmesi yapamayanların aylıkları: Madde 67 – (Değişik: 29/11/1984 – KHK 243/10 md.) (1) Diğer şartları taşımakla birlikte üst derecelerde (…)(1) kadro olmadığı için derece yükselmesi yapamayan memurların kazanılmış hak aylıkları, öğrenim durumları itibariyle yükselebilecekleri dereceyi aşmamak şartıyla işgal etmekte oldukları kadroların üst derecelerine yükseltilir.

Derece yükselmesinin usul ve şartları:

Madde 68 – (Değişik: 12/2/1982 – 2595/5 md.)

A) Derece yükselmesi yapılabilmesi için:

a) (Değişik: 26/6/1984 – KHK 241/4 md.) Üst derecelerden boş bir kadronun bulunması,

b) Derecesi içinde en az 3 yıl ve bu derecenin 3 üncü kademesinde 1 yıl bulunmuş,

c) Kadronun tahsis edildiği görev için öngörülen nitelikleri elde etmiş,

d) (Mülga: 13/2/2011-6111/101 md.) olması şarttır.

B) (Değişik: 4/5/1984 – KHK 199/1 md.) Eğitim ve Öğretim Hizmetleri Sınıfı ile Sağlık Hizmetleri ve Yardımcı Sağlık Hizmetleri Sınıfı hariç, sınıfların 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerindeki kadrolarına, derece yükselmesindeki süre kaydı aranmaksızın, atanmasındaki usule göre daha aşağıdaki derecelerden atama yapılabilir.

(2) (Değişik ikinci paragraf: 13/2/2011-6111/101 md.) Ancak, bu şekilde bir atamanın yapılabilmesi için ilgilinin;

a) 1 inci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300 ve daha yukarıda olanlar için en az 12 yıl,

b) 1 inci ve 2 nci dereceli kadrolardan ek göstergesi 5300’den az olanlar için en az 10 yıl,

c) 3 üncü ve 4 üncü dereceli kadrolar için en az 8 yıl, hizmetinin bulunması ve yükseköğrenim görmüş olması şarttır. Dört yıldan az süreli yükseköğrenim görenler için bu sürelere iki yıl ilave edilir. Bu sürelerin hesabında; 8/6/1984 tarihli ve 217 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesi kapsamına dâhil kurumlarda fiilen çalışılan süreler ile Yasama Organı Üyeliğinde, belediye başkanlığında, belediye ve il genel meclisi üyeliğinde, kanunlarla kurulan fonlarda, muvazzaf askerlikte, okul devresi dâhil yedek subaylıkta ve uluslararası kuruluşlarda geçen sürelerin tamamı ile yükseköğrenim gördükten sonra özel kurumlarda veya serbest olarak çalıştıkları sürenin; Başbakanlık ve bakanlıkların bağlı ve ilgili kuruluşlarının müsteşar ve müsteşar yardımcıları ile en üst yönetici konumundaki genel müdür ve başkan kadrolarına atanacaklar için tamamı, diğer kadrolara atanacaklar için altı yılı geçmemek üzere dörtte üçü dikkate alınır.

(Ek fıkra: 26/8/1993 – KHK – 501/1 md.; İptal Anayasa Mahkemesinin 6/10/1993 tarihli ve E. 1993/32, K. 1993/32 sayılı kararı ile) Bu bent hükümlerine göre atananlar atandıkları kadronun aylık (Ek gösterge dahil) ve diğer haklarından yararlanırlar. Bu suretle üst dereceye atananların bu kadrolarda geçirdikleri her yıl kademe ilerlemesi ve her “3” yıl derece yükselmesi sayılmak suretiyle kazanılmış hak ve emeklilik keseneğine esas aylık derecelerinin yükselmesinde gözönüne alınır. Ancak atandıkları kadro aylıkları, başka görevlere atanma halinde kazanılmış hak sayılmaz.

C) (Ek: 13/2/2011-6111/101 md.) Derece yükselmesi ile ilgili onay mercii atamaya yetkili amirdir. Müşterek kararla atanmış olanların derece yükselmeleri, ilgili bakanın veya yetkili kıldığı makamın onayı ile yapılır. Üst derece kadroya atanmış olup da kazanılmış hak ve emeklilik keseneğine esas aylık dereceleri daha aşağıda bulunanların (45 inci maddenin ikinci fıkrasına göre yapılan atamalar hariç), kazanılmış hak ve emeklilik keseneğine esas aylık derecelerinin yükseltilmeleri için, bu hâlin devamı süresince yukarıda belirtilen onay aranmaz.

Konular