18.11.2016 Cuma Hutbesi"Ümmü'l-Kitap: Fatiha-i Şerife"
Yüce Kitabımız Kur’an-ı Kerim’de bir sure vardır ki; onun adı, Ümmü’l-Kitap’tır, yani Kitab’ın anasıdır. Rabbimiz, Kerim Kitabına onunla başlamıştır.[1]Peygamber Efendimiz (s.a.s) de, bütün namazlara onunla başlamamızı istemiştir.[2]
Kardeşlerim!
İşte bu sure, hepimizin bildiği Fâtiha’dır. Allah Resûlü, Fâtiha’nın, Rabbimiz ile aramızda bir konuşma, bir diyalog olduğunu haber vermiştir. Bizlere sayısız nimetler bahşettiği ve bizleri muhatap kabul ettiği için Fâtihâ’nın hemen başlangıcında Rabbimize hamd ederiz.“اَلْحَمْدُ لِلّٰهِ رَبِّ الْعَالَم۪ينَۙ” “Hamd, övgü, âlemlerin Rabbi olan Allah’a mahsustur.”dediğimizde, Âlemlerin Rabbi,“حَمِدَنِى عَبْدِى”“Kulum bana hamd etti.” buyurur.
Bizler, “اَلرَّحْمٰنِ الرَّح۪يمِۙ”“O, Rahmân ve Rahîmdir.” dediğimizde, Yüce Allah, “أَثْنَى عَلَىَّ عَبْدِى”“Kulum bana senâ etti. Beni övdü, methetti.” buyurur.
Bizler, “مَالِكِ يَوْمِ الدّ۪ينِۜ” “O, hesap gününün, âhiret gününün sahibidir.” dediğimizde, Rabbimiz,“مَجَّدَنِى عَبْدِى”“Kulum beni yüceltti.” buyurur ve Fâtiha’nın bu ilk bölümünde bizimkendisine hamd-ü senâetmemiz vesilesiyle hoşnutluğunu ifade eder.
Fâtiha’nın ikinci bölümünde ise halimizi ve isteklerimizi Rabbimize arz ederiz. “اِيَّاكَ نَعْبُدُ وَاِيَّاكَ نَسْتَع۪ينُۜ” “Yalnız sana ibadet ederve yalnız senden yardım dileriz.” dediğimizde, Rabbimiz,“هَذَا بَيْنِى وَبَيْنَ عَبْدِى وَلِعَبْدِى مَا سَأَلَ”“Bu, kulum ile benim aramdadır. Kulumun isteğine icabet edeceğim.” buyurur.
اِهْدِنَا الصِّرَاطَ الْمُسْتَق۪يمَۙ . صِرَاطَ الَّذ۪ينَ اَنْعَمْتَ عَلَيْهِمْۙ غَيْرِ الْمَغْضُوبِ عَلَيْهِمْ وَلَا الضَّٓالّ۪ينَ.
“Bizi doğru yola, kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet; gazaba uğrayanlarınve sapmışların yoluna değil.” dediğimizde, Allah Teâlâ, “هَذَا لِعَبْدِى وَلِعَبْدِى مَا سَأَلَ” “İşte kulumun bu talebi karşılıksız kalmayacaktır. Kulum ne istiyorsa onundur.” buyurur.[3]
Aziz Kardeşlerim!
Fâtiha, Kerim Kitabımızın muhteviyatının, insanlığa gönderiliş amacınınözü ve özetidir. Yaratılışımızdaki gaye ve hikmetin bir beyanıdır. Bizler, nazm-ı celili açtığımızda evvela Fâtiha’yı okuruz. Her gün beş vakit namazda Rabbimizin huzuruna Fâtiha’yla çıkarız. Kelime-i şehâdetle Allah’a verdiğimiz kulluk misakımızı,her gün onunla tazeleriz. Mümin olma ve kalma şuurumuzu,Fâtiha ile diri tutarız. Allah’ın yüceliği, adaleti, engin merhameti ve sonsuz kudretini tekrar tekrar onunla idrak ve ikrar ederiz. Rabbimize şükrümüzü, hamdimizi, övgümüzü, minnetimizi her gün onunla dile getiririz. Bir beşer olarak kusurlarımızı, niyazımızı, mağfiret talebimizi her gün Rabbimize onunla arz ederiz.
Gönüllerimize Fâtiha’ylaşifa dileriz. Dert ve sıkıntılarımıza onunla deva ararız. Hâsılı yaratılışımızı ve varlığımızı anlamlandıran Fâtiha, kalplerimize dermandır. Akıllarımıza rehberdir. Bitmez tükenmez bereketlere açılan rahmet kapımızdır.
Kardeşlerim!
Namazların her rekâtında Fâtiha’yı okumamızın istenmesi, sadece dilimizle onu terennüm etmek için değildir. Bilakis, onu derinden kavramak ve hayatımıza onun anlamıyla yön vermek içindir. Zira Fâtiha’nın her âyeti, her kelimesi, mümince bir bilinç, mümince bir duruş, mümince bir hayat bahşeder bizlere. Gönüllerimize ferahlık verir. Gözlerimizin ve zihinlerimizin önünde muazzam bir ideal ve ufuk açar.
Fâtiha, her gün bizim için yeni bir canlanışa, yeni bir dirilişe vesile olur. Rabbimize sunduğumuz özlü bir dilekçemizdir o. Besmele ile dilekçeyi sunduğumuz makamı belirtiriz. Hamd ile o makamın sahibini yüceltiriz. “Rahman” ve “Rahim”isimlerinin verdiği ümit ile “din gününün sahibi” ifadesinin verdiği korku arasında Rabbimizin huzuruna çıkarız. Tüm acizlik ve güçsüzlüğümüzle arzu halimizi Rabbimize sunarız. Biliriz ki; sığınağımız, dayanağımız, tükenmeyen ümidimiz yalnızca O’dur. Kendisine kullukta bulunulacak, el açılıp medet umulacak yegâne güç ve kudret O’dur. Bizi sırât-ı müstakiminde, yaniKur’ân’ın, peygamberlerin, şehitlerin, salihlerin, iyilerin dosdoğru yolunda sabit kılacak O’dur. Bizi gazap ve azabından koruyacak, bu yolun sonunda ebedi nimetlere ulaştıracak olan da yine yalnızcaYüce Rabbimizdir.
Kardeşlerim!
Hutbemizi şu dua ile bitirmek istiyorum: Rabbimiz! Bizi ve nesillerimizi,Fâtiha’nın hakikatlerinden ayırma! Bizleri Fâtiha’nın bereketinden mahrum bırakma! Ya Rabbi! Fâtiha’yı çokça okuyan, anlayan ve hayatına yansıtanlardan kıl bizleri!
[1]Fâtiha, 1/1-7.
[2]Buhârî, Ezân, 95.
[3] Müslim, Salât, 38.
Cuma Hutbeleri
- 03.02.2017 Cuma Hutbesi " Ahit, Akit, Misak Olarak Nikah"
- 03.03.2017 Cuma Hutbesi "Firdevs Cennetine Mirasçı Olmak"
- 04.11.2016 Cuma Hutbesi "Örnek Ümmet Olabilmek"
- 11.11.2016 Cuma Hutbesi "Kelime-i Şahadet"
- 16.12.2016 Cuma Hutbesi" Her Zorlukla Beraber Bir Kolaylık Vardır"
- 18.11.2016 Cuma Hutbesi"Ümmü'l-Kitap: Fatiha-i Şerife"
- 20.01.2017 Cuma Hutbesi "Rahman'ın Mü'min Kulları"
- 21.10.2016 Cuma Hutbesi “Allah’a Verdiği Söze Sadık Kimse: Mümin”
- 23.12.2016 Cuma Hutbesi "Allah'ın Yardımı Müminlerle Beraberdir"
- 28.10.2016 Cuma Hutbesi " Din-i Mübin-i İslam"
- 30.12.2016 Cuma Hutbesi " Ömür Nimeti "