Türkiye Diyanet Vakfı




Türkiye Diyanet Vakfı

Türkiye Diyanet Vakfı 13 Mart 1975 tarihinde, dönemin Diyanet İşleri Başkanı Dr. Lütfi Doğan, Diyanet İşleri Başkan Yardımcıları Dr. Tayyar Altıkulaç ve Yakup Üstün ile Özlük İşleri Müdürü Ahmet Uzunoğlu tarafından kuruldu.

Türk Medeni Kanununda Değişiklik Yapan 903 Sayılı Yasa'ya göre kurulmuş bir özel hukuk tüzel kişisi olan Türkiye Diyanet Vakfına, 13.01.1978 tarih ve 16168 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 20.12.1977 tarih ve 7/14433 sayılı Bakanlar Kurulu kararı ile vergi muafiyeti tanınmıştır.

Ayrıca Vakfımızın 2860 sayılı Yardım Toplama Kanununun 6’ncı maddesine göre, izin almadan yardım toplayabilen kuruluşlardan sayılması, 05.08.2005 tarih ve 25897 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan 12.07.2005 tarih ve 2005/9171 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile uygun görülmüştür.

Diyanet İşleri Başkanlığının faaliyetlerine destek amacıyla yola çıkan Türkiye Diyanet Vakfı, din hizmetlerinin daha geniş kitlelere ulaştırılması ve dini hizmetlerde görev alacak neslin yetiştirilmesinde bugüne kadar önemli görevler üstlenmiştir.

Vakfımız, yapımına 1967 yılında başlanan Ankara Kocatepe Camisini tamamlayarak halkımızın hizmetine sunmasının ardından bugüne kadar ülkemizde 3 bin 421, 25 ülkede ise 100’ün üzerinde cami ve eğitim binası yapmıştır.

Sevgili Peygamberimizin doğum gününün 1989 yılından itibaren Kutlu Doğum Haftası adı altında kutlanması gibi bugün toplumun her kesimi tarafından benimsenen güzel bir uygulamayı başlatan Türkiye Diyanet Vakfı, 1983 yılından bu yana Ramazan ayının manevi atmosferine uygun olarak Ankara ve İstanbul’da kitap ve kültür fuarları düzenlenmesini sağlamış, 44 ciltlik önemli bir kaynak eser olma özelliğini taşıyan İslam Ansiklopedisini İslam alemine kazandırmıştır.



Türkiye’nin iyilik hareketi



Toplumsal barış ve huzuru, toplumun dini, sosyal ve kültürel gelişimine yönelik her faaliyeti önemseyen Türkiye Diyanet Vakfı, yeryüzünde iyiliğin egemen olması misyonu, ülkemizde ve yedi kıtada insanlığın hizmetinde bir vakıf olma vizyonu ile hareket etmektedir.

Türkiye Diyanet Vakfı, kuruluş amacı doğrultusunda Diyanet İşleri Başkanlığı hizmetlerine önemli ölçüde destek vermekte, camiler, Kur’an kursları, müftülük ve eğitim merkezlerinin hizmete yönelik ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

Yurtiçinde ve yurt dışında eğitim faaliyetlerine öncelik veren Vakfımız, Türkiye’de ve dünyanın farklı coğrafyalarında hayri ve sosyal çalışmalar yürütmekte, kültürel faaliyetleriyle de İslam Ansiklopedisi ve Hadislerle İslam gibi nadide eserleri kültür hazinemize kazandırmaktadır.

Türkiye Diyanet Vakfı, Kuran kurslarından, hafızlık eğitimine, imam hatip lisesinden üniversiteye, yüksek lisanstan doktoraya kadar eğitimin her kademesinde gençlerimize sağlam bir din eğitimi vermek için çalışmaktadır.

Başarılı öğrencilere burs veren, yükseköğrenim öğrenci yurtları, öğrenci konuk evleri, kolej ve üniversite açan vakfımız, Uluslararası İmam Hatip Lisesi, Uluslararası İlahiyat ve Uluslararası Konuk Öğrenci Programı ile 108 ülkeden öğrencilere Türkiye’de eğitim imkanı sunarak milletler arasında gönül köprüleri kurmaktadır.

Dünyanın farklı coğrafyalarında açlık, doğal afet, savaş ve şiddetin yaşandığı kriz bölgelerindeki milyonlarca insana dil, din, renk, cinsiyet ayrımı gözetmeksizin yardım elini uzatan Vakfımız, Ramazan ayında kurduğu iftar sofraları ve Kurban Bayramında düzenlediği vekaletle kurban kesim programıyla bayram sevincini yedi kıtada paylaşmaktadır.

Kurulduğu günden bu yana kendisini sürekli geliştirerek faaliyet alanlarını genişleten Türkiye Diyanet Vakfı, yardımsever halkımızın desteği, Diyanet teşkilatı ve vakıf görevlilerimizin gayretli çalışmalarıyla büyüyerek bugün Türkiye’de 1.000 şubesi ve 135 ülkedeki faaliyetleriyle uluslararası bir sivil toplum kuruluşu haline gelmiştir.

Türkiye Diyanet Vakfı, “İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır” düsturuyla bütün insanlığın hizmetinde olma gayesiyle çalışan bir iyilik hareketidir.