Müftülere Resmi Nikah Kıyma Yetkisi



Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan "Nüfus Hizmetleri Kanun Tasarısı" ile İl ve İlçe Müftüleri nikah kıyma yetkisine sahip olacaklar.

Meclise sunulan tasarıyla mevcut bilgilerin kontrolü yapılıp gereken maddelerde düzenlemeye gidilecek, "Vergi Dairesi Kurumu" ve "Yetkili İdare" başlıkları altında yeni tanımlamalara da yer verilecek.


Kimlik numarası vasıtasıyla kişiye ait veriler bir yerde toplanacak ve bu görev İçişleri Bakanlığı'na tevdi edilecektir.

Tasarının yürürlüğe girmesiyle il ve ilçe müftüleri evlendirme memurlarının sahip olduğu yetkiye sahip olacaklar.Bu maddeye ilişkin “Vatandaşlarımızın evlenme işlemlerini kolaylaştırmak ve daha kolay ve seri bir şekilde hizmet almalarını sağlamak amacıyla il ve ilçe müftülüklerine de evlendirme memurluğu yetkisi verilmektedir” denildi.

Yapılan düzenlemeler kapsamında "yabancıların talebi üzerine kimlik numarası ile vatandaşlık hakkı" sağlanıyor. Öncesinde Türkiye de 90 günden fazla ikamet için izin almış olanlar "Yabancılar Kütüğü" ne kayıt edilirken düzenleme ile yabancılara ikamet izin şartı aranmaksızın kayıtları yapılacak , doğum, ölüm , evlilik gibi işlemleri kendilerine verilen kimlik numaraları ile dosyalarda kayıt altına alınacak.

Tasarıyla adres bildirim işlemleri de kolaylaşacak. Adres beyanında bulunacak kişiler 20 gün içerisinde şahsen, elektronik veya mobil imza ile işlemlerini gerçekleştirebilecekler.

Boşanmış kadın eski eşinin izni ile mahkemeye gitmeksizin nüfus müdürlüğünden işlem yaptırarak eski eşinin soyadını kullanmaya devam edebilecek.

Yazım hatası bulunan soyisimleri bir defaya mahsus olmak üzere düzeltiebilecek.üçten fazla isim kullanılamayacak ve isimlerde kısaltmalar yapılamayacak.

Uzun süredir kimlik bilgileriye işlem yapılmamış olan vatandaşların ölüm ihtimali gözetilerek incelemeler yapılacak.

Ölümler KPS Kimlik Paylaşım Sistemi üzerinden takip edilecek.

Devlet bütünlüğüne zararı olmayıp vatandaşlıktan çıkarılmş olanlar tekrar vatandaşlığa kabul edilecek.

Konular